medimatkat.fi         mediresor.se          meditours.ru
Rintojen suurennus
Rintojen suurennus (breast augmentation) on yksi suoritetuimmista kauneusleikkauksista maailmassa. Esteettisen kirurgian historia ulottuu (jo) vuoteen 1895, jolloin rintoja yritettiin suurentaa rasvansiirrolla. Nykyään rintojen suurentaminen tehdään yleisimmin silikoni-implanteilla.
Jokainen nainen on yksilöllinen. Toiveet ja tarpeet ovat erilaisia, kun päätetään rintojen korjausleikkauksesta. Useimmiten halutaan korjata rintojen muotoa, suurentaa rintoja ja korjata lieviä asymmetrioita. Rintojen suurennusleikkauksella voidaan korjata rintojen ulkonäköä painonvaihtelun yhteydessä, raskauden ja imetyksen jälkeen löystyneitä, velttoja rintoja sekä ikääntymisen myötä tulevaa rintakudoksen riippumista. (ptoosi).

Vuosia on tutkittu, aiheuttavatko silikoni-implantit sairauksia, mutta tieteellisillä tutkimuksilla ei ole löydetty mitään yhteyksiä silikoni-implanttien ja autoimmuunisairauksien välillä. Asiantuntijoiden mukaan implanteista ei ole sikiölle raskauden aikana mitään vaaraa.

Silikoni-implantit ottaneilla ei ole todettu suurempaa alttiutta sairastua rintasyöpään, eivätkä implantit vaikeuta rintasyövän toteamista varhaisessa vaiheessa, vaikka joissakin tapauksissa ne saattavat vaikeuttaa koko maitorauhasen kuvausta mammografiassa.

Konsultointi ennen leikkausta
Kartoitetaan potilaan odotukset ja mahdollisuudet toiveiden toteuttamiseksi. Keskustellaan potilaan terveydentilan taustatiedoista, ennen kaikkea rintojen mahdollisista sairauksista ja vakituisesta lääkityksestä. Mammografian tarve ennen leikkausta arvioidaan yksilöllisesti.

Terveydentilantutkimuksessa tehdään rintakehä- ja rintarauhasen tutkimus (asymmetriat, rintojen ryhdin menetys, nännipihojen sijoittuminen) ja arvioidaan ihon laatu. Sairauskertomusta varten potilaan rinnat valokuvataan. Sitten rinnat mitataan huolellisesti ja suunnitellaan paras implanttivalikoima konkreettista potilasta varten; samalla suunnitellaan haavan (ja tulevan leikkausarven) sijainti ja implantin asettelu rintarauhaseen nähden.

Leikkaus
Rintojen suurennusleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaus kestää tavallisesti noin tunnin.

Toipuminen
Potilas pääsee kotiin leikkausta seuraavan päivän aamuna.
Toipuminen on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisinä päivinä rintaleikkauksen jälkeen kannattaa ottaa säännöllisesti kipulääkkeitä. Koska kudosvamman seurauksena on syntynyt turvotusta, kipua aiheuttaa myös rintalihaksen venytys, jos rintaproteesit on laitettu rintalihaksen alle.

Leikkaushaavat peitetään haavateipeillä ja laastareilla kahden viikon ajaksi, jonka jälkeen aloitetaan arpien hoito. Rintoja tukevien liivien käyttö on yksilöllistä, mutta leikkauksen jälkeen ei suositella kaarituellisia (push-up) liivejä. Leikkauksen jälkeen aloitetaan myös rintojen hieronta. Ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen tulisi välttää raskasta fyysistä rasitusta.

Mahdolliset riskit
Proteesirinnat voivat olla välittömästi leikkauksen jälkeen turvoksissa, ne tuntuvat ehkä epämukavilta, nännipihan herkkyys vaihtelee tai esiintyy ihonalaisia verenpurkaumia. Verenpurkauma, joka on syntynyt implantin ympärille, voi johtaa uudelleenleikkaukseen. Myöhemmin voi ongelmakohdaksi osoittautua tulehdus. Kapselien kutistuminen (rintaimplantin ympärille muodostuva sidekudos) on yksilöllistä, mutta se voi aiheuttaa kipua tai pahentaa esteettistä vaikutelmaa. Ajan kuluessa proteesi saattaa rikkoutua ja repeytyä ja kapselin läpi alkaa vuotaa silikonia.Leikkaava lääkäri on tri P. Kirjanen
Implantit: Motiva, Polytech tai B-Lite (lisämaksu 890e).
1 yö sairaalassa
Tukiliivit: LipoElastic kuuluu pakeettihintaat.
Laivaliput (meno+paluu) ja taksikuljetukset Tallinnassa kuuluu pakeettihintaan.Ennen ja jälkeen valokuvat


Tri P. Kirjanen, plastikkakirurgian erikoislääkäri
(c) Medimatkat OY